Malin & Saga

Järn

Kort sagt så är JÄRN väldigt viktigt för bebisars/barns utveckling. Rekommenderat dagsintag är 8mg (för en 6-11mån bebis) och eftersom det är svårt att få i sig den mängden via maten så rekommenderar både BVC och ex Livsmedelsverket att ge köpt gröt & välling som är järnberikad – men man kan göra det själv också!

Exempel på köpt gröt/välling och dess järninnehåll:
Semper fullkornsgröt 8mån – 2,6mg
Hipp havregröt 6mån – 1,7mg
Nestle glutenfri majsvälling 6mån+ – 2,6mg
Hipp mild fullkornsvälling 8mån+ – 2,5mg

Så ex – Gröt på morgonen + Välling på kvällen = CA 4,2-5,2mg järn – resterande måste bebisen få i sig via maten.

Fler och fler väljer att järnberika gröt/välling själva eftersom köpt gröt/välling innehåller en hel del onödiga tillsatser som vi faktiskt klarar oss utan… och det går faktiskt hur bra som helst!

Exempel om du vill järnberika gröt själv:
1 msk smulat palttunnbröd – ca 3mg
2st torkade aprikoser – ca 1,5mg
1 msk malda pumpakärnor – ca 1mg

Exempel 1: Havregryn+vatten+1msk palttunnbröd+1 hackad/mixad aprikos = ca 3,75mg
Exempel 2: Havregryn+vatten+1msk malda pumpakärnor+3 torkade aprikoser = ca 3,25mg
Som ni ser – högre järnmängd än dom färdiga – och inga tillsatser!

Vad som är bra att känna till är att kroppen har lättare att ta upp järnet från kött & blodmat (hemjärn) än järnet från vegetabiliska produkter (icke-hemjärn) så äter man vegetariskt, behöver man förmodligen äta mer järn än rekommenderat (man kan prata med med bvc/dietist om detta om man är osäker). Det finns vissa faktorer som påverkar upptaget av järn som är bra att känna till:

Kalcium – kan MINSKA upptaget av järn – därför bör du ej servera mjölkprodukter till/i en järnrik måltid. Därför använder jag EKOLOGISK Havredryck el Mandeldryck – den innehåller inget tillsatt kalcium (innehåller dock lite havssalt)
C-vitamin – kan ÖKA upptaget av järn. Så toppa gärna den hemmagjorda gröten med ex kiwi eller svarta vinbär. Eller nyponskalsmjöl, funkar i gröt & järnrika mellis. Persilja, paprika, citron, broccoli osv innehåller också en del C-vitamin.

Detta var första inlägget om JÄRN. När jag gör järnrika måltider/mellisar/frukostar så kommer jag från och med nu skriva mängden järn per portion – ni behöver ju såklart inte räkna överdrivet som jag hehe, men det är bra och viktigt att ha någorlunda hum om hur mycket järn din bebis faktiskt får i sig.

Vad tänker ni om järn? Räknar ni? Köper ni färdiga gröter för att det rekommenderas eller järnberikar ni själva?!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats