Fiskgratäng
En ”helt vanlig” fiskgratäng här hemma. När det gäller smaksättning av såsen, och örter, kryddor osv, så brukar vi improvisera/pussla med vad vi har hemma. Denna gången blev det såhär:
Du behöver: (till 3-4pers)
400g torsk (vi kör vanligt torskblock, låt rinna av och pressa ur sista vätskan med papper)
1 stor lök
2 vitlköksklyftor
Cayennepeppar (valfritt)
1/2-1 fiskbuljongtärning
2-3msk persilja (ville egentligen ha dill haha men slut..)
3,5 dl matlagningsgrädde
1-2msk vitt vin (valfritt)
Salt & vitpeppar
Potatismos:
Potatis, mjölk, ev parmesan, smör, & kryddor, 1 ägg
Tillbehör:
Citron & parmesan
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200gr. Skiva och sätt potatisen på kokning. Finhacka lök & vitlök. Fräs med cayennepeppar & olja. Mosa ner en buljongtärning. Tillsätt matlagningsgrädde, vin & persilja. Låt småkoka ca 10min och smaka av med salt & peppar. När potatisen är klar – häll av vattnet, tillsätt mjölk, smör, parmesan (jag hade ca 1dl riven) & kryddor – vispa med elvisp. Rör ner ett ägg. Låt svalna lite… Lägg fiskblocket i en form, häll lite sås över så att det precis täcker fisk & form. Klicka eller spritsa mosen runtom, inte alltför mycket, blir det över så ha det bredvid istället. Häll på resten av såsen & toppa med lite parmesan. In i ugnen i ca 20min – klart!
Servera med lite färgglada grönsaker. Grovriven morot & pressad citron är ju sååå gott.